Îmbunătățirea terenului prin drenuri seismice minimizează cedările prin pierderea capacității portante precum și tasările în timpul și imediat după un seism. Reduce riscul la lichefiere prin limitarea presiunii apei din pori in exces generate în timpul acțiunii seismice. 

Drenuri antiseismice

Aplicații uzuale

Reducerea riscului de lichefiere
Reducerea tasărilor generate în timpul seismului
Stabilizarea versanților
Prevenirea deplasării laterale
Accelerarea consolidării pământurilor coezive
În combinație cu alte tehnici de îmbunătățire a terenului, soluția poate fi aplicată depozitelor mari, clădirilor cu regim de înălțime mediu, rezervoarelor, porturilor etc.

Descriere

Drenurile seismice sunt realizate din țevi ondulate, perforate, înfășurate într-un geotextil.

Ele sunt introduse în pământ cu o mandrină vibrantă, formată dintr-o țeavă de oțel cu trei aripioare la distanțe egale ce transferă vibrațiile la terenul adiacent. Vibrațiile au ca rezultat îndesarea pământului, ajutând la reducerea riscului de lichefiere.

Drenul seismic este introdus în țeava de oțel, care este mai apoi introdusă în teren până la adâncimea proiectată. Ulterior, țeava de oțel este retrasă prin vibrare. Plăcuța de capăt rămâne în teren astfel încât atunci când țeava de oțel este retrasă, drenul seismic rămâne pe loc.

Drenul, având diametrul nominal de 75mm, este înfășurat geotextil (ales pentru proprietățile de filtrare), permițând circulația liberă a apei din pori în dren, prevenind în același timp înfundarea cu parți fine din pământul înconjurător. Geotextilul este durabil și capabil să reziste la manipulare, precum și la abraziunea din timpul instalării.

Avantaje

Permit fundarea directă a structurilor pe terenuri susceptibile la lichefiere
Eficiente și rentabile în comparație cu alte tehnici de reducere a riscului de lichefiere
Poate fi utilizat în combinație cu alte metode de îmbunătățire a terenului de fundare pe amplasamente unde tasarea în condiții statice reprezintă o problemă, precum și cu sisteme de fundare în adâncime pentru reducerea potențialului de lichefiere a pământ
Lucrările de construcție pot începe, de cele mai multe ori, imediat după realizarea îmbunătățirii
Fără evacuare de pământ

Asigurarea calității

Keller are o experiență vastă în proiectarea și execuția acestor drenuri, în special în America de Nord, unde Hayward Baker a proiectat și instalat milioane de metri liniari de astfel de drenuri.