Vibro compactarea este tehnica de îmbunătățire a terenului care îndeasă pământurile granulare necoezive cu un vibrator de adâncime. Această tehnică a fost implementată de Keller în anii 1930, fiind folosită la mii de proiecte de atunci.  

Vibro-compactare

Aplicații uzuale

Reducerea tasărilor
Creșterea capacității portante
Creșterea rigidității
Îmbunătățirea rezistenței la forfecare
Reducerea permeabilității
Reducerea potențialului de lichefiere
Creșterea stabilității taluzurilor
Permiterea construcției fundațiilor de suprafață
Eficiență în compactarea terenurilor necoezive

Descriere

Un vibrator de adâncime montat pe o macara penetrează pământul ajutat de cele mai multe ori de un jet de apa sub presiune. Energia rezultată din vibrații reduce forțele inter-granulare ale particulelor de pământ, îndesându-le prin ridicarea și coborârea vibratorului. Material granular de adaos este introdus de la cota platformei de lucru pentru a compensa eventuale scăderi de volum. Pe măsură ce vibratorul este retras, material de adaos suplimentar este adăugat și compactat. 

Adâncimea de îmbunătățire este proiectată pentru fiecare proiect în parte și variază de obicei în intervalul 5-15 m cu o adâncime maxima de 40 m. 

Instalațiile de vibrat sunt complet echipate cu un sistem de colectare a datelor la bord. Datele din sistem, cum ar fi amperajul și viteza de ridicare, pot fi apoi înregistrate și afișate în timp real, alături de valorile țintă specificate, pe un monitor din cabina utilajului. Aceasta monitorizare permite operatorului să corecteze orice abateri în timp real pentru a asigura respectarea specificațiilor proiectului. 

 

Avantaje

O metodă versatilă de îmbunătățire a terenului de fundare care poate fi folosită pentru o gamă largă de condiții de teren și cerințe de fundare
Este o alternativă economică de îmbunătățire a terenului de fundare
Execuție relativ rapidă, astfel încât lucrările pentru structura ce reazemă pe un teren astfel îmbunătățit pot începe la scurt timp după lucrările de vibro compactare
Acest tip de îmbunătățire permite adoptarea fundațiilor de suprafață, conducând astfel la reducerea costurilor
Prietenos cu mediul, întrucât se folosesc materiale naturale și in-situ
Proces de execuție silențios, cu vibrații reduse
Reducerea costurilor cu evacuarea pământului din foraje asociat tehnologiilor clasice de forare (CFA, Piloți forați cu tubaj recuperabil)

Asigurarea calității

Echipamentele de vibrare folosite sunt proiectate și fabricate intern, exclusiv pentru utilizare de către companiile Keller. 

Software-ul folosit în timpul execuției îmbunătățirii terenului prin vibro compactare ne permite să înregistrăm și să analizam datele în timp real, asigurând astfel calitatea lucrărilor executate. 

În general, în timpul execuției sunt înregistrate o varietate de parametri de producție, inclusiv adâncimea, consumul de energie, forță de apăsare, secvența de coborâre/ridicare, data, ora și denumirea coloanei. 

Încercările in-situ pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica parametrii de producție a coloanelor, ca de exemplu testele de compresiune statică (individuale sau de grup), verificarea conformității materialului și verificarea diametrului coloanei.