Drenurile fitil, cunoscute și sub denumirea de Drenuri Verticale Prefabricate (PVD) sunt fâșii de plastic cu canale turnate învelite în filtru geotextil. Acestea acționează precum căi de scurgere pentru a drena apa din pământurile moi și compresibile astfel încât acestea se consolidează mai repede, reducând timpul de la zeci de ani la câteva luni.

Drenuri fitil

Aplicații uzuale

Folosite în mod obișnuit în pământuri cu granulație fină, moi, saturate, cum ar fi prafurile, argilele, turba, sterilul și umpluturile neconsolidate, cu porozitate mare și saturate cu apă.
Drenaj accelerat
Consolidare

Descriere

Drenurile fitil sunt benzi prefabricate ideale pentru transportul apei. Nucleul flexibil este regula realizat din polipropilenă, iar ambele părți au caneluri care permit apei să circule. Nucleul este învelit într-un geotextil durabil cu proprietăți de filtrare excelente, permițând apei să pătrundă în dren. De asemenea, acesta previne înfundarea drenului cu părți fine din pământul adiacent.

Drenul este introdus în pământ cu o mandrină tubulară montată pe un excavator, conectată la partea inferioară cu o placă de ancorare, consumabilă. Mandrina se introduce în pământ prin metode statice sau prin vibrare până la adâncimea proiectată. Apoi mandrina se retrage, lăsând drenul pe poziție. Drenul este mai apoi tăiat, se atașează o nouă placă de ancorare și se mută mandrina pe o următoarea poziție. Odată instalat, un caroiaj de drenuri fitil asigură un traseu scurt pentru apa din porii pământului, ce accelerează procesul de consolidare și graficul de execuție. 

Avantaje

Instalare rapidă
Accelerează drenajul și, implicit, graficul de execuție

Asigurarea calității

  • Achiziție automată de date pentru înregistrarea tuturor parametrilor de instalare;
  • Monitorizarea poligonului de încercare pentru a valida ipotezele de proiectare
  • Monitorizarea suprasarcinii