Aceasta tehnică implică realizarea de coloane de beton folosind un vibrator de adâncime cu alimentare pe jos, pentru a asigura transmiterea încărcărilor din structură prin straturi de teren slab la terenul bun de fundare

Coloane din beton, vibrate

Aplicații uzuale

Alternativă la piloții de dislocuire
Realizarea îmbunătățirilor terenului pentru construcția rambleelor de drumuri și căi ferate acolo unde alte tehnici de îmbunătățire nu sunt eficiente
Atunci când este necesar un procedeu de îndesare cu zgomot și vibrații reduse
Reducerea tasărilor
Creșterea capacității portantea terenului
Creșterea rigidității
Îmbunătățirea rezistenței la forfecare
Reducerea permeabilității
Reducerea potențialului de lichefiere
Creșterea stabilității taluzurilor
Permiterea construcției fundațiilor de suprafață
Eficiență în compactarea terenurilor necoezive

Descriere

Un vibrator de adâncime cu alimentare pe jos traversează straturile de teren slab până la terenul bun de fundare, realizând în același timp îndesarea pământurilor granulare întâlnite. Betonul este apoi pompat prin coloana de betonare până în vârful vibratorului. Coloana este realizată prin ridicarea continuă a vibratorului, concomitent cu pomparea betonului, până la cota platformei de lucru. Vibratorul poate fi reintrodus la partea superioară a coloanei pentru realizarea unei capitel, adesea cerut la pardoselile halelor industriale și la rambleele de drumuri / căi ferate. Odată finalizată coloana, se înlătură betonul contaminat și, dacă este cazul, se introduce carcasa de armătură. 

Instalațiile de vibrat sunt complet echipate cu un sistem de colectare a datelor la bord. Datele din sistem, cum ar fi amperajul și viteza de ridicare, pot fi apoi înregistrate și afișate în timp real, alături de valorile țintă specificate, pe un monitor din cabina utilajului. Aceasta monitorizare permite operatorului să corecteze orice abateri în timp real pentru a asigura respectarea specificațiilor proiectului. 

 

Avantaje

O metodă versatilă de îmbunătățire a terenului de fundare care poate fi folosită pentru o gamă largă de condiții de teren și cerințe de fundare
Este o alternativă economică de îmbunătățire a terenului de fundare sau pilotaj
Execuție relativ rapidă, astfel încât lucrările pentru structură pot începe la scurt timp după finalizarea coloanelor de beton
Proces de execuție silențios, cu vibrații reduse
Reducerea costurilor cu evacuarea pământului din foraje asociat tehnologiilor clasice de forare (CFA, Piloți forați cu tubaj recuperabil)

Asigurarea calității

Echipamentele de vibrare folosite sunt proiectate și fabricate intern, exclusiv pentru utilizare de către companiile Keller. 

Software-ul folosit în timpul execuției îmbunătățirii terenului prin vibro compactare ne permite să înregistrăm și să analizam datele în timp real, asigurând astfel calitatea lucrărilor executate. 

În general, în timpul execuției sunt înregistrate o varietate de parametri de producție, inclusiv adâncimea, consumul de energie, forța de apăsare, secvența de coborâre/ridicare, data, ora și denumirea coloanei. 

Încercările in-situ pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica parametrii de producție a coloanelor, ca de exemplu testele de compresiune statică (individuale sau de grup), verificarea conformității materialului și verificarea diametrului coloanei.