Această tehnică realizează îmbunătățirea terenurilor slabe prin instalarea de coloane din material granular, vibrate. Procesul de îndesare consolidează terenul în zona tratată și îndeasă terenul înconjurător (dacă acesta este granular). Este o tehnică dezvoltată pentru prima dată de fondatorul companiei noastre, Johann Keller, pe care am folosit-o pentru mii de proiecte de atunci.

Coloane din material granular, vibrate

Aplicații uzuale

Reducerea tasărilor
Creșterea capacității portante a terenului, astfel reducând dimensiunile radierului
Creșterea rigidității
Îmbunătățirea rezistenței la forfecare
Reducerea permeabilității
Reducerea potențialului de lichefiere
Creșterea stabilității taluzurilor
Permiterea construcției fundațiilor de suprafață
Eficiență în compactarea terenurilor necoezive

Descriere

În cadrul procesului de alimentare pe sus, sub acțiunea combinată a vibrațiilor, a greutății proprii și a jeturilor de aer/apă, vibratorul penetrează terenul până la cota prevăzută în proiect. Materialul de adaos (balast, piatră spartă sau beton concasat) este apoi adăugat de la nivelul platformei de lucru în spațiul creat în jurul vibratorului. Materialul este astfel condus spre vârful vibratorului și umple golul creat pe măsură ce vibratorul este ridicat câțiva zeci de centimetri. Vibratorul este apoi coborât, îndesând terenul și materialul de adaos. Acest proces de vibro înlocuire se repetă ciclic până când se construiește o coloană de piatră îndesată până la cota platformei de lucru.

Procesul de alimentare pe jos este similar, cu excepția faptului că materialul de adaos este introdus baza vibratorului printr-o conductă de alimentare atașată. Poate fi necesară o preforare a straturilor tari/îndesate pentru ca vibratorul să pătrundă până la adâncimea proiectată.

Instalațiile de vibrat sunt complet echipate cu un sistem de colectare a datelor la bord. Datele din sistem, cum ar fi amperajul și viteza de ridicare, pot fi apoi înregistrate și afișate în timp real, alături de valorile țintă specificate, pe un monitor din cabina utilajului. Aceasta monitorizare permite operatorului să corecteze orice abateri în timp real pentru a asigura respectarea specificațiilor proiectului. 

Variațiile ale acestui produs includ coloane din beton, vibrate, unde materialul granular este înlocuit cu beton și coloane din balast stabilizat unde agregatul este amestecat cu o suspensie pe bază de ciment.

 

Avantaje

O metodă versatilă de îmbunătățire a terenului de fundare care poate fi folosită pentru o gamă largă de condiții de teren și cerințe de fundare
Este o alternativă economică de îmbunătățire a terenului de fundare
Execuție relativ rapidă, astfel încât lucrările pentru structura ce reazemă pe un teren astfel îmbunătățit pot începe la scurt timp după finalizarea îmbunătățirii
Acest tip de îmbunătățire permite adoptarea fundațiilor de suprafață, conducând astfel la reducerea costurilor
Prietenos cu mediul, întrucât se folosesc materiale naturale și in-situ
Proces de execuție silențios, cu vibrații reduse
Reducerea costurilor cu evacuarea pământului din foraje asociat tehnologiilor clasice de forare (CFA, Piloți forați cu tubaj recuperabil)

Asigurarea calității

Echipamentele de vibrare folosite sunt proiectate și fabricate intern, exclusiv pentru utilizare de către companiile Keller. 

Software-ul folosit în timpul execuției îmbunătățirii terenului prin vibro compactare ne permite să înregistrăm și să analizam datele în timp real, asigurând astfel calitatea lucrărilor executate. 

În general, în timpul execuției sunt înregistrate o varietate de parametri de producție, inclusiv adâncimea, consumul de energie, forța de apăsare, secvența de coborâre/ridicare, data, ora și denumirea coloanei. 

Încercările in-situ pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica parametrii de producție a coloanelor, ca de exemplu testele de compresiune statică (individuale sau de grup), verificarea conformității materialului și verificarea diametrului coloanei.