Acesta este o tehnică de îmbunătățire a terenului potrivită pentru argile moi, cu umiditate crescută și alte pământuri slabe prin amestecarea lor mecanică cu liant de ciment uscat.

Soil mixing uscat

Aplicații uzuale

Aplicabil în pământuri cu umiditate ridicată și folosit des în condiții de apă subterană ridicată, pentru a permite reacția chimică a pământului și a apei subterane cu lianții injectați în formă uscată.
Creșterea capacității portante
Reducerea tasărilor
Reducerea riscului de lichefiere
Izolarea contaminanților in-situ
Creșterea stabilității globale

Descriere

În vederea realizării coloanelor, utilajul avansează în pământ o tijă având palete de amestecare radiale la partea inferioară. În timpul introducerii, paletele foarfecă pământul pentru a-l pregăti de amestecare. După ce se atinge adâncimea proiectată, liantul este pompat pneumatic prin tijă pentru a fi amestecat cu pământul în timp ce tija este retrasă. 

Prin acest procedeu se realizează coloane individuale, rânduri de coloane secante sau o masa de pământ cu 100% stabilizare, toate cu o rezistență și rigiditate proiectate.

Avantaje

Fără zgomot sau vibrații
Ecologic, folosind materiale disponibile imediat
Fără evacuare de pământ
Se poate face la temperaturi scăzute
Economic
Poate înlocui soluții de fundare de adâncime scumpe
Flexibil în aplicare
Reduce timpul de execuție

Asigurarea calității

Calitatea este controlata și asigurată prin fișe tehnice, teste de laborator teste in-situ. Fișele tehnice ale coloanelor sunt generate automat de computerul aflat la bordul utilajului și cuprind următoarele informații: denumirea coloanei, detaliile tijei de amestecare, adâncimea de amestecare, timpul de amestecare, debitul și presiunea de injecție, volumul total de liant, vitezele și turațiile tijei de amestecare în timpul penetrării și retragerii și forța de torsiune aplicată tijei. 

Energia de amestec și conținutul de liant sunt calculate pe baza acestor informații pentru a satisface cerințele de proiectare.

Eșantioanele de pământ stabilizat pentru testare sunt obținute de regulă din coloane proaspete.

Prelevarea de carote și alte metode de testare pot fi folosite pentru obținerea de eșantioane și pentru verificarea continuității, uniformității și a rigidității coloanelor de deep soil mixing. Alegerea metodelor de verificare depinde de relevanța, acuratețea și aplicabilitatea acestora în raport cu scopul și proprietățile proiectate ale pământului îmbunătățit.