Compactarea dinamică implică impactul controlat al unei greutăți de cca. 10-30 tone, ridicată de macara, care este realizat într-o rețea prestabilită, pentru a îmbunătăți pământurile granulare sau umpluturile afânate.

Compactare dinamică

Aplicații uzuale

Creșterea capacității portante
Reducerea tasărilor
Reducerea riscului de lichefiere
Reducerea potențialului de surpare

Descriere

Compactarea dinamica este o metodă de îmbunătățire a terenului ce îndeasă pământul folosind căderea unei greutăți. Pământul este supus unei compactări repetate folosind greutatea oțelului și a betonului. În mod obișnuit, maiul cântărește între 5 și 10 tone și este lăsat să cadă liber de la înălțimi de până la 10 metri. Maiul este lăsat să cadă liber de mai multe ori într-un caroiaj prestabilit. Două sau trei etape pot fi necesare, în funcție de condițiile de teren. Amprentele formate la fiecare cădere sunt umplute cu material granular după fiecare etapă. 

Avantaje

Posibilitatea de a compacta o mare varietate de pământuri slabe
Creșterea capacității portante
Reducerea tasărilor
Pământurile granulare tratate prezintă creșteri în gradul de îndesare, unghi de frecare internă și rigiditate
Posibilitatea de a îmbunătăți condițiile de teren pe anumite amplasamente până la nivelul la care se poate funda direct, fără excavații adânci sau lucrări de pilotaj
Uneori se poate evita îndepărtarea umpluturilor compresibile sau contaminate

Asigurarea calității

De regulă, în timpul compactării dinamice se realizează teste in-situ, din care amintim foraje, penetrări statice sau dinamice, împreună cu măsurători ale volumului amprentei și de tasări ale suprafeței. 

Caroiajul îmbunătățirii, energia, numărul de etape și planificarea etapelor trebuie proiectate astfel încât să țină cont de condițiile de teren, tipul de construcție și cerințele referitoare la capacitatea portantă și tasări. Sunt esențiale înțelegerea pământurilor înaintea îmbunătățirii și controlul execuției de-a lungul tuturor etapelor.