Fiind o companie internațională cu peste 9.000 de angajați în 40 de țări, forța noastră de muncă ne oferă o diversitate culturală deosebit de generoasă. Și în fiecare an, sărbătorim anumite evenimente și obiceiuri cheie care sunt importante pentru colegii din întreaga lume, de la Anul Nou Lunar, la Ziua Internațională a Femeii și Luna Globală a Diversității. Iată cum se vede Diwali de la noi. 

Diwali – Festivalul Luminilor – este un eveniment colorat și vesel, sărbătorit de milioane de oameni. Am vorbit cu colegi din cadrul Keller pentru a afla ce înseamnă evenimentul pentru ei.

Petrecându-și copilăria în Mauritius, Leena Veerasamy își amintește bucuria din preajma Diwali. „Începea cu o săptămână sau două înainte, deoarece făceam curățenie generală în casă pentru ca totul să fie impecabil. Țineam post o săptămână, mâncând doar legume și donam haine și alte lucruri familiei și prietenilor nevoiași."

„În ziua sărbătorii, ne trezeam devreme, ne îmbrăcam în haine noi, ne spuneam rugăciunile [cărora le spunem puja] și mergeam cu punguțe de dulciuri pe la toți prietenii, membrii familiei și vecinii noștri. A fost mereu o zi foarte fericită, plină de veselie.”

Leena, Director de Marketing în cadrul Keller Franța, este doar unul dintre milioanele de hinduși din întreaga lume care sărbătoresc Diwali – Festivalul Luminilor . Deși este asociat cel mai frecvent cu India și Hinduismul, evenimentul este o sărbătoare majoră în multe țări și este ținută și de alte religii, precum jainismul, sikhismul și budismul newar.

Totul începe cu o bubuitură

Diwali se sărbătorește în mod obișnuit între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie și simbolizează victoria binelui asupra răului și a luminii asupra întunericului.

Modul de sărbătorire diferă de la o regiune la alta a Indiei, sudul începând ziua cu o bubuitură – la propriu – prin lansarea de petarde, iar nordul întâlnindu-se cu membrii familiei și prietenii în dimineața respectivă pentru ca noaptea târziu să se bucure de focurile de artificii.

Acestea din urmă au un rol important în cadrul Diwali, la fel ca și luminile, evident, familiile împodobindu-și casele cu lumânări și opaițe din lut, cunoscute sub numele de diyas, simbolizând alungarea răului.

Și biroul nostru din Chennai, India, ia parte la această sărbătoare, cu decorațiuni, coșuri, concursuri pentru cele mai frumos pictate lămpi sau felicitări și îmbrăcarea colegilor în haine tradiționale.

Ashok Balguri a crescut în India, dar în ultimii 15 ani a trăit în Singapore, fiind acum Director de Operațiuni Keller. „În Singapore, Diwali este una dintre principalele sărbători naționale. Există o zonă care se numește Mica Indie și care este luminată cu frumoase decorațiuni luminoase peste tot. Totul este foarte festiv și vesel.”

Acasă, Ashok, soția și cei doi copii se roagă la Lakshmi, zeița bunăstării și prosperității, decorează casa cu lumini și frumosul Rangoli – un imprimeu colorat pus pe jos în fața casei.

Diversitatea Singapore-ului se reflectă în birou, unde există aproximativ 20 de naționalități diferite. Diwali, ca și alte festivaluri religioase și culturale, este marcată prin invitații la prânz sau cină făcute de către colegi celor care sărbătoresc – o recunoaștere emoționantă a diversității globale Keller.

Generația următoare

Revenită în Franța, probabil că Leena nu mai este înconjurată de atâți membri ai familiei cum era în Mauritius, dar tot așteaptă cu nerăbdare să sărbătorească Diwali. De fapt, acum se bucură de șansa de a transmite următoarei generații tradițiile moștenirii sale culturale.

„Fiica mea are doi ani, așa că anul acesta va conștientiza mai mult ce se întâmplă în jurul ei. Ni se va alătura la rugăciuni, va purta haine noi și va aprinde lămpi. Învață și contribuie câte puțin în modul ei.”