Câteva femei inginer geniale din întreaga lume ne spun cum au avansat în carieră în cadrul Keller.

Assistant Project Manager on Keller site

„Sunt în permanență încurajată să progresez.”

Carly Miller

Asistent Manager de Proiect - Keller America de Nord, Chicago

M-am angajat la Keller ca inginer de teren în iunie 2016, după ce am terminat Universitatea Wisconsin-Madison cu o diplomă de inginer geolog. În ultimii patru ani, am fost promovată în funcția de inginer de proiect și mai recent, în cea de asistent manager de proiect.

Sinceră să fiu, am avut câteva rețineri privind începerea activității într-o industrie predominant masculină. Însă, la interviul de angajare, unul dintre ingineri mi-a spus: „Sunt singura femeie inginer / manager de proiect cu care veți vorbi astăzi, așa că, dacă aveți întrebări despre ce înseamnă să fii femeie în această industrie, adresați-le acum.” Mi-am dat seamă că dacă ea putea să o facă, voi putea și eu. Întâlnirea cu ea mi-a arătat că voi putea să mă integrez în cadrul Keller.

Din momentul angajării, colegii de aici m-au încurajat în permanență să progresez. Îmi plac metodele interactive de învățare, de aceea apreciez că societatea mi-a permis să încerc lucruri noi pentru a putea să învăț din eșecurile și reușitele mele și să devin un inginer și un manager de proiect mai bun. De asemenea, am avut câțiva mentori care m-au susținut și care au fost aproape pentru a-mi răspunde la întrebări pe parcurs.

Sfatul meu pentru alte femei inginer care se alătură Keller este să fie consecvente și să nu le fie teamă de munca pe teren. Primii ani de deplasări și muncă pot fi plini de provocări, dar înveți foarte multe lucruri care te vor pregăti pentru următorii. De asemenea, găsiți pe cineva care să vă fie mentor. Este important să aveți aproape oameni cu experiență pentru a vă orienta ideile sau doar pentru a vă descărca când aveți o zi grea.

Female Keller project manager on site

„Am fost întotdeauna tratată egal”

Tünde Lorinczi

Manager de Proiect Debutant - Keller Grundläggning, Suedia

Am studiat inginerie civilă și de infrastructură în Cluj-Napoca, România și apoi am făcut un master în inginerie geotehnică, care s-a desfășurat parțial în Graz, Austria. Atunci am auzit pentru prima dată de Keller, fiind una dintre cele mai mari și mai respectate companii din domeniu.

M-am angajat la Keller România în 2015 ca inginer proiectant și am avut șansa de participa la un proiect de injectare cu suprapresiune (jet grouting) în Helsinki, în calitate de tehnician de teren. Mi-a schimbat perspectiva – m-am îndrăgostit de execuția de proiecte și de atunci am lucrat ca inginer de proiect pe șantiere din Ungaria, Austria, Finlanda, Norvegia și acum Suedia, unde sunt manager de proiect debutant.

Este încă o profesie în care femeile sunt insuficient reprezentate. Dar pot spune că întotdeauna am fost privită cu încredere și tratată în mod egal.

Sfatul meu pentru femeile care vor să lucreze în domeniu este să nu uite că suntem la fel de capabile ca orice bărbat. Din experiența mea, dacă îți stabilești un obiectiv și ești hotărâtă, dedicată și perseverentă, poți realiza orice.

Keller female project engineer on site

„Am fost susținută într-o mare măsură de alte femei din cadrul companiei”

Millie Pryphun

Asistent Manager de Project – Keller America de Nord, Florida

M-am alăturat HJ Foundation, cum se numea atunci, imediat după ce am terminat facultatea, în cadrul programului Preparing Individuals to Lead with Excellence (Pregătim oamenii pentru a conduce cu excelență - PILE), care furnizează mentorship și experiență în diferite domenii de activitate. Am avut șansa de a lucra ca inginer de teren și în atelierul mecanic, precum și în departamentele de estimări și management de proiect. După ce am absolvit, am devenit inginer de proiect și după un an am fost promovată în funcția de asistent manager de proiect.

Diploma mea este de inginer mecanic, așa că nu am venit cu studii tipice de inginerie civilă. Programul PILE mi-a permis să învăț și să avansez. Am fost atrasă de companie și pentru că biroul din Florida îți oferă senzația și avantajele unei afaceri mici, dar care dispune de asistența și resursele unei afaceri globale.

Am fost susținută de alte femei din cadrul companiei. Știind cât de mult sunt dominate de bărbați compania și industria, aceste colege oferă o sursă neprețuită de expertiză și mentorship. Una dintre cele mai mari provocări cu care m-am confruntat au fost oamenii din afară, care nu mă luau în serios sau care nu credeau că îmi pot îndeplini sarcinile pentru că sunt tânără și sunt femeie.

Sfatul meu către alte tinere femei inginer este că trebuie să fie pregătite să se apere și să se facă auzite. Cereți ajutor și training când aveți nevoie și căutați un mentor care să vă poată susține și încuraja să vă autodepășiți.

Keller female product line manager on site

„Conducerea m-a susținut în procesul de formare continuă”

Belen Rodriguez

Manager de Linie de Producție, Jet Grouting  - Keller Cimentaciones, Madrid

Cariera mea în cadrul Keller a început înainte de a-mi fi terminat studiile de inginerie tehnică, datorită unei burse care mi-a permis să lucrez aici în lunile de vară.

După ce am finalizat stagiul, am fost angajată permanent, dar întreprinderea m-a încurajat să îmi continui studiile. Astfel, în următorii doi ani mi-am petrecut diminețile în departamentul de ofertare și după-amiezile mă duceam la universitate pentru a obține diploma universitară de inginer. Încă de pe atunci, conducerea Keller m-a încurajat foarte mult să îmi continui pregătirea – dorința de a învăța este încă prezentă și face ca munca mea să fie captivantă și atrăgătoare.

Am avansat devenind șef de șantier la vârsta de doar 24 de ani, ocupându-mă de multe proiecte complexe și pline de provocări, iar în ultimii trei ani am fost manager de linie de producție, specializându-mă în Jet grouting.

La începutul carierei mele eram îngrijorată de numărul mic de femei inginer din acest domeniu – procentul este tot foarte mic și astăzi, în special pe șantier, unde este greu să găsești vreo femeie în această țară.

Din nefericire, există încă oameni foarte înguști la minte în lume, care cred că femeile nu ar trebui să se implice în astfel de activități. Am avut chiar un client care mi-a spus că ar prefera să nu discute probleme legate de construcții cu o femeie. Dar, în loc să mă descurajeze, comentariile de acest gen nu au făcut decât să mă întărească. Compania Keller oferă o susținere puternică în astfel de situații.

Este încă un domeniu extrem de dificil pentru femei și poți simți că trebuie să lucrezi de două ori mai mult pentru a dovedi unor oameni că știi și poți. Cu toate acestea, ingineria geotehnică este un domeniu captivant; fiecare proiect este diferit și deschide multe noi provocări.

Keller female graduate on site

„Cea mai mare încurajare pe care am avut-o este că pot lucra alături de alte femei inginer”

Danah Crichton

Inginer Diplomat - Keller Australia

Am început să lucrez în cadrul Keller în mai 2019 când eram studentă la inginerie și mi s-a oferit un post de inginer diplomat în ianuarie 2020. M-a interesat dintotdeauna să lucrez într-o varietate de situații și locuri diferite și cu Keller am putut face asta în nenumărate ocazii. Când mi s-a oferit șansa de a lucra în studenție, am profitat pe deplin de ea și am investit foarte mult în oameni și companie.

De la început, am constatat că fiecare este aici foarte primitor și dornic să mă implice într-o mulțime de sarcini. Fiecare este dornic să te învețe cât mai multe și acest lucru era foarte important pentru cineva ca mine, cu o expunere foarte mică la acest domeniu.

Niciodată nu am perceput ca un motiv de îngrijorare faptul că oamenii din jurul meu la locul de muncă erau bărbați sau femei – deși este în mod clar încurajator să întâlnești și alte femei în industrie. De fapt, cea mai bună încurajare pe care am avut-o ca femeie inginer a fost că am putut lucra alături de alte femei inginer cu aptitudini și cunoștințe foarte solide. Am învățat atât de multe lucruri de la ele încât îmi pot asuma acest rol pentru alte tinere inginere pe viitor.

Primești foarte mult suport de la Keller, în sensul că întâlnești atât de multă experiență aici. De asemenea, am avut parte și de îndrumări specifice – nimeni nu m-a făcut să mă simt inconfortabil când puneam întrebări (inclusiv întrebări stupide), ceea ce este minunat!

Keller female designer at her desk

„Am putut întotdeauna să mă bazez pe întreaga echipă pentru suport”

Emanuela Tomków

Proiectant Asistent - Keller Polonia

Lucrez în cadrul Keller doar de câteva luni ca angajat cu normă întreagă, dar înainte am avut două stagii de vară ca inginer de șantier și apoi pentru a-mi dezvolta aptitudinile de proiectant. Mi-a plăcut foarte mult și pentru o tânără la început de carieră, a fost minunat să pot căpăta experiență. Stagiile m-au convins că aceasta este compania care mă poate ajuta să îmi ating obiectivele. Acum sunt proiectant asistent aici în Poznań, Polonia.

Am întâlnit aici foarte multe persoane minunate, inteligente. Datorită unei astfel de atmosfere excepționale, nu m-am simțit niciodată ca „noul venit” – m-am putut baza întotdeauna pe întreaga echipă pentru suport.

Pentru mine, fiecare sarcină reprezintă mereu o nouă provocare. Datorită experienței colegilor mei, îmi pot îmbunătăți în fiecare zi aptitudinile. Sunt liberă să îmi aleg modul în care lucrez și am șansa să mă implic în proiecte mari care îmi permit să mă testez din diferite funcții.

Dacă doriți un loc de muncă liniștit și comod, nu aici trebuie să îl căutați! Se întâmplă atât de multe lucruri aici încât trebuie să fiți pregătiți pentru multe provocări. Acestea fiind spuse, Keller vă va oferi tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă ocupa de cele mai dificile sarcini.